Chciałbym poznać dzięki wam ciekawych islandzkich muzyków , jak i również podzielić się z wami swoją wiedzą :)
Björk
No wiadomo , na początku była Björk i to Ona rozsławiła Islandię ze swoim zespołem The Sugarcubes
Potem genialna kariera solowa , która trwa do dziś
.
Sigur Rós(róża zwycięstwa) , zespół powstał w Reykjaviku , gra w różnych gatunkach , między innymi folk , ambient, muzyka klasyczna itp.
Zespół znany jest z wyróżniającego się, falsetowego głosu wokalisty oraz gry smyczkiem na gitarze elektrycznej.
Jeden z najbardziej popularnych islandzkich zespołów na świecie.
.
múm - eksperymentalna grupa grająca szeroko pojętą muzykę elektroniczną i folk.
Można by rzec ,że pupilki Sigurów , SR zabrali mum w trasę jako nieznany zespół .
.
Ólafur Arnalds-slandzki multiinstrumentalista . Tworzy świat delikatnych kompozycji symfonicznych, łącząc w niezwykły sposób brzmienie smyczków i pianina. Z sukcesem łączy klasykę i pop.
.
Rökkurró - kolejny ambient, kolejny aksamitny głos , czysta Islandia jednym słowem.
Mam jeszcze pare asów w rękawie ale to potem :)
Björk
No wiadomo , na początku była Björk i to Ona rozsławiła Islandię ze swoim zespołem The Sugarcubes
Potem genialna kariera solowa , która trwa do dziś
.
Sigur Rós(róża zwycięstwa) , zespół powstał w Reykjaviku , gra w różnych gatunkach , między innymi folk , ambient, muzyka klasyczna itp.
Zespół znany jest z wyróżniającego się, falsetowego głosu wokalisty oraz gry smyczkiem na gitarze elektrycznej.
Jeden z najbardziej popularnych islandzkich zespołów na świecie.
.
múm - eksperymentalna grupa grająca szeroko pojętą muzykę elektroniczną i folk.
Można by rzec ,że pupilki Sigurów , SR zabrali mum w trasę jako nieznany zespół .
.
Ólafur Arnalds-slandzki multiinstrumentalista . Tworzy świat delikatnych kompozycji symfonicznych, łącząc w niezwykły sposób brzmienie smyczków i pianina. Z sukcesem łączy klasykę i pop.
.
Rökkurró - kolejny ambient, kolejny aksamitny głos , czysta Islandia jednym słowem.
Mam jeszcze pare asów w rękawie ale to potem :)
Forum muzyczne

Aby mieć dostęp do tej części strony musisz się zalogować.