szczegóły użytkownika Forum muzyczne   
Forum > Muzyka > Muzyka Islandzka.

Muzyka

|    założyciel: administrator    |   

Muzyka Islandzka.

z 1 
Zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji
konto usunięte 2011-11-08, 08:37 użytkownik
Chciałbym poznać dzięki wam ciekawych islandzkich muzyków , jak i również podzielić się z wami swoją wiedzą :)

Björk

No wiadomo , na początku była Björk i to Ona rozsławiła Islandię ze swoim zespołem The Sugarcubes

Potem genialna kariera solowa , która trwa do dziś

.

Sigur Rós(róża zwycięstwa) , zespół powstał w Reykjaviku , gra w różnych gatunkach , między innymi folk , ambient, muzyka klasyczna itp.
Zespół znany jest z wyróżniającego się, falsetowego głosu wokalisty oraz gry smyczkiem na gitarze elektrycznej.
Jeden z najbardziej popularnych islandzkich zespołów na świecie.

.

múm - eksperymentalna grupa grająca szeroko pojętą muzykę elektroniczną i folk.
Można by rzec ,że pupilki Sigurów , SR zabrali mum w trasę jako nieznany zespół .

.

Ólafur Arnalds-slandzki multiinstrumentalista . Tworzy świat delikatnych kompozycji symfonicznych, łącząc w niezwykły sposób brzmienie smyczków i pianina. Z sukcesem łączy klasykę i pop.

.

Rökkurró - kolejny ambient, kolejny aksamitny głos , czysta Islandia jednym słowem.

Mam jeszcze pare asów w rękawie ale to potem :)

hubertus 2011-11-08, 11:53 użytkownik
Ha!

konto usunięte 2011-11-08, 14:16 użytkownik
Coś wspaniałego , dzięki Hubercie za ten link .
souldrinker 2011-11-11, 12:44 użytkownik
Bardzo ciekawy temat, można tu wyszukać naprawdę dużo wartościowej muzyki!! Liczę na rozbudowę tego działu... :)
konto usunięte 2011-11-11, 20:17 użytkownik
Rozbudowanie działu to już w waszej kwestii drodzy koledzy , gdyż sam nie mogę prowadzić tak obszernego tematu jak muzyka islandzka :)

I ... coś słodkiego na piątkowy wieczór

konto usunięte 2011-11-16, 16:09 użytkownik
Nie wiem czy wiecie, ale 13 grudnia do sprzedaży wchodzi nowa płyta Jónsiego (wokalista Sigur Rós), jest to soundtrack do amerykańskiej komedii "We Bought a Zoo", całość promuje Hoppipola Sigur Rós ..

jukae 2011-11-20, 11:45 użytkownik
Super inicjatywa :)
Chciałam się zagłębić właśnie w tę muzykę ale ostatnio nie miałam czasu no i proszę.
Przy okazji, Björk ponownie pojawi się u nas na przyszłorocznym Open'erze.
konto usunięte 2011-11-20, 13:45 użytkownik
O Openerowej Bjork było w innej grupie :3
night_of_the_swallow 2011-11-20, 14:07 użytkownik
Asia Skrodziuk
2011-11-20 11:45:
Super inicjatywa :)
Chciałam się zagłębić właśnie w tę muzykę ale ostatnio nie miałam czasu no i proszę.
Przy okazji, Björk ponownie pojawi się u nas na przyszłorocznym Open'erze.

Właśnie, ktoś jedzie?
konto usunięte 2011-11-20, 21:28 użytkownik
Ja,Ja,ja ! Praktycznie mam 45 minut drogi :3
bart87 2012-02-10, 14:03 użytkownik
2 dni temu byłem na koncercie niesamowitej Myrry Rós w Lublinie. Z przekonaniem mogę stwierdzić że to najbardziej magiczny koncert na jakim miałem okazje być(a było ich na prawde dużo). Klimat niesamowity a sama artystka urzekająca. Polecam wszystkim na stronie http://www.facebook.com/myrrarosmusic szczególnie drugi utwór. to pozycja obowiązkowa dla odkrywców Islandzkich diamentów.
z 1 
Zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji

Aby mieć dostęp do tej części strony musisz się zalogować.
Hasło
Powtórz hasło
Polecający

Akceptuję regulamin serwisu

Logowanie
Login
Hasło
Zapamiętaj hasło | Nie pamiętasz hasła?
Twój Email
Przepisz tekst z obrazka
Ładowanie...