szczegóły użytkownika Forum muzyczne   
Forum > Stare i zniszczone płyty, co z ... > Zdarta płyta, czyli niepotrzebne krążki CD

Zdarta płyta, czyli niepotrzebne krążki CD

z 1 
Zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji
administrator 2012-02-22, 12:22 administrator
Na pewno każdy z Was posiada lub posiadał takie płyty, których chciał się pozbyć. I tutaj pytanie, co zrobić z takimi nośnikami. Czy po prostu wyrzucić je do kosza? Gdzie? Czy do pojemnika na odpady z opisem "plastik"?

Trochę poszperaliśmy i okazało się, że żywotność plastikowego krążka szacuje się na 100 do 300 lat, co oczywiście ma negatywny wpływ na środowisko.

W Polsce, niestety, wciąż mało popularna jest utylizacja płyt CD. Istnieje jednak sporo wyspecjalizowanych w tej dziedzinie firm.
Znaleźliśmy kilka punktów, gdzie możecie oddać zniszczone i niepotrzebne płyty cd i dvd. Jedno z nich znajduje się w Warszawie: Stołeczne Centrum Recyklingu http://www.scr-recykling.pl, kolejny punk w Krakowie Firma REC Revealing Enterprise http://www.reckrakow.pl/skup-dzialanie.php. Takie miejsca znajdziecie także w Katowicach, Poznaniu czy Bielsko Białej.

Czy znacie więcej takich punktów w swoich miastach? Co Wy robicie ze zniszczonymi i niepotrzebnymi płytami?

Czekamy na opinie!

CDRoller
edytowany 2012-02-22, 12:27 przez administrator
link
souldrinker 2012-02-25, 11:45 użytkownik
Ostatnio po porządkach zebrałem około 80 starych, bezwartościowych płyt - nie wiedziałem co z nimi zrobić, ale na szczęście został mi podsunięty pomysł - przy odrobinie samozaparcia i czasu można z nich powycinać piórka do gitary! Jest to jednak robota nużąca, bez odpowiednich narzędzi lekko wkurzająca nawet ;)

Myślałem też o "wytapetowaniu" jednej ze ścian w pokoju tymi płytami - na pewno wyszedł by fajny efekt optycznie powiększający pokój ;)
z 1 
Zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji

Aby mieć dostęp do tej części strony musisz się zalogować.
Hasło
Powtórz hasło
Polecający

Akceptuję regulamin serwisu

Logowanie
Login
Hasło
Zapamiętaj hasło | Nie pamiętasz hasła?
Twój Email
Przepisz tekst z obrazka
Ładowanie...